Cerkev sv. Treh kraljev na Brunku

Poznogotsko romarsko postojanko, ki leži na razgledni Brunški gori, 6 kilometrov južno od Radeč in 16 kilometrov severno od Mokronoga, sestavljata dve cerkvi, posvečeni Trem kraljem in Mariji. Prav lahko bi na Brunku stale celo tri cerkve, če se ne bi leta 1530 zamisli uprl za reformacijo vnet farmošter v bližnji Loki, Primož Trubar, ki je goreče nasprotoval gradnji novih cerkva, čaščenju svetnikov in romanjem. Njegovo stališče o tretji brunški cerkvi je ostalo ohranjeno v njegovem delu En regišter … ena kratka postila iz leta 1558.

Cerkev Sv. Treh kraljev je dvoranska stavba iz okoli leta 1520. Vse tri cerkvene ladje pokriva križni obok, katerega rebra rastejo neposredno iz okroglih delilnih stebrov, prezbiterij je zvezdasto obokan in ima preproste figuralne sklepnike. Zunanjščina je obdana z oporniki. Na južni fasadi je ohranjena freska Sv. Krištofa, freske v prezbiteriju, ki so sočasne z arhitekturo, pa so prebeljene.

Cerkev ima bogato opremo. Ohranila se je skupina plastik iz časa nastanka cerkve: Poklon kraljev, Marija z detetom in Križani. Glavni oltar je kvaliteten primer t.i. zlatega oltarja, datiran z letnico 1684, nekoliko mlajši oltar istega tipa stoji ob severni steni, prižnica pa je iz okoli leta 1700. V južni ladji visi slika Križani s Sv. Magdaleno, delo Benečana Paulusa Rossinija iz konca 18. stoletja.

Marijina kapela je na talnem zidcu datirana z letnico 1517, v času druge svetovne vojne je bila porušena njena streha. Zvonik med cerkvama je bil pozidan v 17.stoletju.

Cerkveni kompleks na Brunku velja za enega najpomembnejših spomenikov slovenske poznogotske arhitekture, ki je bil kasneje le malo predelan, z izredno kvalitetno opremo iz časa od 16. do 18. stoletja.

fotoCerkevBrunk
Klikni na sliko …

 

                                

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien