Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

Cerkev sv. Petra Radeče – KTRC Radeče

Cerkev sv. Petra Radeče

Zgodovina župnije sv. Peter Radeče sega v 14. stoletje. Mesto je že namreč leta 1385 imelo svoj lasten vikariat in stalnega duhovnika. Prvotna cerkvena zgradba je stala na območju današnje cerkve v samem osrčju Starograjske ulice. Nastala naj bi v obdobju pozne romanike in se v pisnih virih prvič omenja leta 1429. Bila je lesena zgradba, brez talnega zidca, stala pa je za pet stopnic pod sedanjim nivojem ceste. Viri pričajo, da je bila cerkev pravilno orientirana, dolga 16,6 metra, široka 7,7 metra, visoka pa 7 metrov.

Župna cerkev je postala leta 1618, takrat so jo tudi renesančno obnovili in ob severno stran ladje prizidali 2,8 metra široko kapelo sv. Florjana. Od te kamnite gotske cerkve z lesenim zvonikom je ohranjen le še prezbiterij, sedanja zimska kapela, posvečena Mariji Brezmadežni.

Sedanjo cerkev so po načrtih arhitekta Josipa Vancaša pozidali v neobaročnem slogu v letih 1910 in 1911, zvonik in južna fasada prečne ladje pa sta bila pozidana dobrih 10 let kasneje. 29. oktobra 1911 je ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič prenovljeno cerkev tudi posvetil.

Današnja cerkev je orientirana proti severu. Sestavljata jo pravokotna ladja, ki ima na vzhodni strani prizidano kapelo, nekdanji prezbiterij, ter enako visok, a ožji prezbiterij z zvonikom na zahodni strani in zakristijo na vzhodni. Fasada neobaročnega sloga je bogato členjena. Cerkvena notranjščina je triladijska, s prečno ladjo, ki pa je samo tlorisno nakazana. Cela cerkev je obokana, osvetljuje jo 15 barvnih oken. Kapelo krasi gotski rebrasti zvezdasti obok. Glavni oltar je kvalitetno baročno delo, nekoliko je bil predelan v obdobju neobaroka. Preostanek opreme je pretežno neobaročnega izvora s posameznimi baročnimi plastikami.

Posebnost cerkve je glavni oltar s sv. Petrom, ta je namreč upodobljen kot na prestolu sedeči papež s papeško tiaro na glavi. Zadnji je takšno krono nosil papež Pavel VI. Kor krasijo mogočne orgle iz leta 1938, delo Franca Jenka.

Foto galerija Cerkev sv. Petra Radeče

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien