Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

Cerkev sv. Matere Božje na Žebniku – KTRC Radeče

Cerkev sv. Matere Božje na Žebniku

Nad dolino Sopote se strmo dviga 490 metrov visoki vrh Žebnika. Tu je že pred 13. stoletjem stal grad žebniških gospodov, tekom naslednjih stoletij pa so bili lastniki gradu grofje Heunburgi, rodbina Habsburžanov ter baroni Moškoni. Za časa Valvasorja je grad še stal, pozneje pa začel propadati. Danes na njegove slavnejše čase opozarjajo zgolj posamične razvaline, ki jih neusmiljeno prerašča drevje in trava.

Najbolj otipljiv spomin na minule čase je cerkvica Žalostne Matere božje, ki je bila še do prejšnjega stoletja posvečena med vitezi zelo cenjenemu svetniku Pankraciju. Prvotno je bila cerkev pravzaprav grajska kapela, tekom stoletij pa se je stavba razvijala, večala in dobivala novo družbeno vlogo.

V prezbiteriju, najstarejšem delu cerkve, zasledimo elemente gotike. Na južni strani mu je prizidan zvonik kvadratnega tlorisa. Leta 1769 so cerkvi prizidali ladjo, hkrati pa celotno svetišče tudi obnovili. V prejšnjem stoletju so cerkvi prizidali še del ladje, tako da je notranjščina danes zelo dolga in ozka. Vsa notranjščina je obokana, po temenih nizkih obokov in sosvodnic se pojavljajo grebeni. Glavni oltar Žalostne Matere božje je iz 18. stoletja, stranski oltar svetega Antona pa je baročne tradicije in datira v 17. stoletje. Kip svetega Antona je v primerjavi z drugo oltarno opremo mlajši.

Poleg bogate notranje opremljenosti je dih jemajoča tudi okolica. Cerkvica z mežnarijo namreč stoji na polici, ki se dviga h grajskim razvalinam. Ob lepem vremenu razgledi segajo do strmih pobočij Kuma ter do mehkega, prijaznega sveta štajerskega in dolenjskega hribovja.

Nekaj posebnega je tudi skupina 14 božjepotnih kapelic križevega pota, ki vas spremljajo po grebenu zadnje strmine pred cerkvijo. Kapelice so bile zgrajene v prvi polovici 19. stoletja, ko se je začela pobožnost v čast Žalostni Mariji božji.

Foto galerija cerkev sv. Matere Božje na Žebniku

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien