Cerkev sv. Janeza na Počakovem

Stoji na sončnem slemenu med Legnanskim vrhom in Magolnikom. Od tu je videti Svibno z Grajskim hribom, proti jugu pa gričevnato dolenjsko pokrajino in obširne jatenske gozdove.

Ob nekdanjem pristavskem župnišču je že od prve polovice 17. stoletja stala manjša zgodnjebaročna cerkev z lesenim zvonikom. V času župnika Andreja Ramovša, natančneje leta 1881, so jo podrli, na njenem mestu pa zgradili ter blagoslovili novo, večjo cerkev sv. Janeza. Ljubljanski pomožni škof Anton Vovk jo je leta 1956 slovesno posvetil kot sožupno cerkev.

Cerkev ima preprosto arhitekturno členitev, notranjščina je obokana. Krasi jo glavni oltar sv. Janeza Evangelista, delo celjskega podobarja Ignacija Oblaka. Med veličastnejše cerkveno okrasje sodijo še stranski oltar lurške Matere božje, Oblakova prižnica, Heindlov križev pot in baročne orgle z lično omaro. Ob cerkvi je nekoč stala tudi mežnarija, v kateri je stanoval kaplan. V njej je delovala prva svibenska šola, po dograditvi nove šole v Svibnem leta 1916 pa se je v njej poučeval le še verouk.

Foto galerija cerkev sv. Janeza na Počakovem

IMG_0774
IMG_7190
IMG_3426

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien