Orhideja jadranska smrdljiva kukavica

Ste vedeli, da te čudovite predstavnice rastlinskega sveta v Sloveniji najdemo tudi v naravi? Da cvetoči travniki radeške občine na svojih strmih pobočjih skrivajo prav posebno lepotico, zavito v skrivnostne liste orhideje? Spoznajte očarljivo jadransko smrdljivo kukavico.

Pred nedavnim je bila namreč v dolini Sopote odkrita izredno redka predstavnica orhidej, ki ji sicer ustrezajo bolj topla rastišča v bližini Jadranskega morja. Na strminah nad papirnico, ki jih mogočne kumske stene varujejo pred nizkimi temperaturami, v poletnih mesecih naletimo na nepričakovane cvetove z značilno oblikovano medeno ustno. Posamezna rastlina nosi preko deset cvetov, pet belkastih cvetnih listov pa s svojimi škrlatnimi progami tvori majhno čelado, iz katere se izvija nenavadno dolga medena ustna.

Zaradi izjemne redkosti je jadranska smrdljiva kukavica uvrščena med zavarovane vrste. Občudujmo jo torej v njihovem naravnem okolju, jo ponosno varujmo in ohranimo za prihodnje rodove. Vabljeni na botanični potep!

 

Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Vsi na plac"

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien