Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

Kranjski Å¡ebenik – KTRC Radeče

Kranjski Å¡ebenik

V začetku poletja vas na Svibno povabi botanična posebnost, kranjski šebenik, ki skalne razpoke Grajskega hriba obleče v živorumene barve. Majhna vasica pod sončnimi grebeni sosednjega Kuma je s svojimi številnimi zanimivostmi kot nalašč za vikend pobeg.

Leta 1826 se je dunajski zdravnik Jurij Dolliner odpravil na botanično ekskurzijo v svoj domači kraj. Na Svibnem, na pobočjih kamnite vzpetine še danes občudujemo grajske ruševine, ki tiho pričajo o znamenitih vitezih Ostrovrharjih. Med travo pod razvalinami je Dolliner opazil takrat neznano rumeno cvetlico, jo spoznal kot novo vrsto ter jo po svoji rodni Kranjski poimenoval kranjski šebenik. Rastlino v Sloveniji najdemo zgolj še na Zasavski Sveti gori in na Gorjancih.

 

Kranjski šebenik je dvoletnica, ki spada v družino križnic. Rastlina je visoka 10 do 60 centimetrov, pritlični listi so sedeči, pogosto pernato deljeni, v času cvetenja pa so še zeleni. Socvetje je večinoma enostavno, venčni listi so rumene barve, dolgi približno 2 centimetra. Rastlina po majskem in junijskem cvetenju odmre, iz semen pa naslednje leto zraste listna rožica, ki zacveti šele leto pozneje.

Vabljeni v rumeni raj!

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien