Gašperjev kostanj

Drevesni velikan, najdebelejši domači kostanj v Sloveniji. Nema priča preprostega vztrajanja in mirnega trajanja, s katerim bi si tudi mi ljudje radi napolnili običajno življenje.

V naselju Močilno, nedaleč stran od Radeč, stoji izjemna naravna znamenitost, Gašperjev kostanj, ki se ponaša z nazivom najdebelejšega domačega kostanja v Sloveniji. Ime je prevzel po gospodarjih bližnje Kiškove domačije, kjer so ded, oče in sin Gašperji. Štiri stoletja že sega v nebo njegova mogočna krošnja, v kateri gnezdijo tudi ljubke sove.

Pravi ajd je tale trdoživec – skoraj 11 metrov obsega ima in 3,60 metrov premera. V višino meri 18 metrov in kljub častitljivi starosti še vedno trosi svoj jesenski dar, žlahtni domači kostanj, iz katerega delajo odlično marmelado. Povrhu vsega stoji na izjemni legi – obkroža ga mehko zelenilo livad in gozdov, izpod njegove krošnje pa nam pogled sega na sosednji Kum in Ostrovrharjevo Svibno.

Privoščite si počitek pod mističnim drevesom – zagotovo vam bo zamrmralo kakšno zgodbo iz davnine…

Foto galerija Gašperjev kostanj

IMG_7244a
IMG_7369a
IMG_0663a
IMG_0655a
IMG_0643a
IMG_0648a
Gašperjev kostanj9a
IMG_0599a
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Vsi na plac"

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien