Graščina Dvor

V objemu parka eksotičnih dreves kraljuje graščina Dvor. Kulturni spomenik, čigar korenine segajo že v 16. stoletje, za obzidjem skriva notranje arkadno dvorišče. Izjemna sta tudi neorenesančni lesen strop ter polihromiran lesen strop v salonu.

Med drevjem na brežini Save je skrita dvonadstropna, štiritraktna graščina Dvor z arkadnim dvoriščem iz 16. stoletja. Do druge svetovne vojne je bil v stavbi ženski samostan, med vojno nemška protiletalska baza, danes pa v njej domuje Prevzgojni dom Radeče.

Graščino Dvor obdaja čudovit park, vsekakor vreden ogleda. Zasajen je bil sredi 19. stoletja in sicer v značilnem angleškem krajinskem slogu. Vse do reke Save je speljana mreža poti in stezic, med njimi pa so v gručah ali posamič zasajena parkovna drevesa, tudi stoletna eksotična drevesa, in grmi. Sredi parka kraljuje orjaška lipa, eno najlepših dreves je japonska sofora, čudovita je bukev s povešenimi vejami. Tu so še tise, pendule, murve, orjaške tuje, močvirske ciprese, kalifornijske cedre, … Park Dvor Hotemež je zavarovan kot naravna znamenitost.

Foto galerija Graščina Dvor

IMG_0822
DSC_9256a
IMG_6901
IMG_0769

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien