Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

Radeče – KTRC Radeče

Radeče

Radeče. Le na videz majhno mesto. Primerjava s kakšnim drugim krajem pravzaprav ni potrebna, saj so Radeče s svojo okolico že same po sebi dovolj posebne in zanimive. Če si le vzamemo čas seveda, da spoznamo vse, kar nam nudijo. In nabor je še kako pester!

Edinstvena geografska lega pod pobočji zasavskega očaka Kuma, v slikoviti soteski Sopote in ob bregovih reke Save je tem krajem vtisnila prav poseben pečat. Življenja prebivalcev in gospodarski razvoj sta se vseskozi namreč močno prilagajala naravnim danostim okolja. Les in voda, ki ju tu ne manjka, sta nekoč omogočala preživetje splavarjem, oglarjem, mlinarjem, papirmoharjem, kovačem, steklarjem,… Nekatere od teh panog še danes pomembno sooblikujejo tako gospodarsko kot turistično podobo radeške občine. 

Poleg bogate etnografske zapuščine vas tu pričaka tudi zakladnica arhitekturnih, umetnostnih in zgodovinskih vrednot. Še kako je živ duh vitezov Ostrovrharjev, ki so si svoj dom ustvarili na dih jemajočem dolomitnem osamelcu nad vasico Svibno. Dragocen prispevek k spoznavanju življenja naših prednikov je etnološka zbirka uporabnih predmetov in kmetijskega orodja, ki je nastala na domačiji na Počakovem. Železni most v Radečah in flosarji, ki vas popeljejo po gladini Save pod njim, pa pričajo o časih, ko v dolini še nista tekli ne železna ne asfaltirana cesta. O časih, ko so naši predniki svoje preživetje gradili na starodavnih modrostih, izpeljanih iz zakonitosti narave.

Nepregledna veriga gričev, hribov in dolin v svojih nedrjih skriva potoke, množico slapov ter ostanke žag in mlinov, do katerih vas loči le prijeten sprehod. Tu so še številne botanične in dendrološke posebnosti – rastišča arnike, kranjskega šebenika, jadranske smrdljive kukavice, pa Jeračeva stebrasta smreka in najdebelejši domači kostanj v Sloveniji. Vredni raziskovanja so bujni gozdovi Jatne, ki pod svojimi gostimi krošnjami skrivajo ostanke domačij iz časov, ko to območje še ni bilo pogozdeno. Peš ali s kolesom se podajte na učno pot Savus in se spotoma ustavite še v parku eksotičnih dreves in grmov.

Radeče – edinstveni drobni zaklad, kraj prijaznih ljudi, povezanih z naravo in s tradicijo!

Tako blizu vas so vse te lepote, zato vabljeni na potep po našem koščku raja!

Foto galerija Radeče

 

Foto galerija Občina Radeče skozi oči Matica Medveda

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien