Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

3. delovno srečanje partnerjev projekta ECOACT – KTRC Radeče

3. delovno srečanje partnerjev projekta ECOACT

3. DELOVNO SREÄŒANJE PARTNERJEV PROJEKTA ECOACT

Solsona, Å panija, 23. – 25. oktober 2017

Tretje delovno srečanje je v oktobru potekalo v katalonskem mestu Solsona, kjer ima sedež in svoje prostore španski partner CTFC. Srečanja so se udeležili predstavniki partnerskih organizacij iz vseh petih držav.

Na srečanju je predstavnik turškega partnerja natančneje spregovoril o vprašalniku, ki bo namenjen ponudnikom v štirih pilotnih provincah Kastamonu, Bolu, Giresun in Artvin. Temelji na kriterijih evropskih ekoturističnih standardov označevanja (EETLS) in bo osnova za oceno dejanske situacije v regiji Črnega morja. Kriteriji, vzpostavljeni skozi projekt ECOACT, bodo prvi na področju ekoturizma v Turčiji. Turški partner bo pripravil tudi usposabljanje za vse ponudnike, izvajalci bodo lokalni strokovnjaki in profesionalci.

Partnerji so prisluhnili predstavitvi zasebnega podjetja Elements, ki deluje v okviru mreže SOMPirineu, javno-zasebne iniciative v gorskem področju Visokih Pirenejev in Arana. Namenjena je spodbujanju, utrjevanju in promociji lokalne prehrane in trajnostnega gorskega turizma. Podjetje Elements sodeluje v lokalnih, regijskih in tudi mednarodnih projektih, sodeluje z lokalnim prebivalstvom in močno poudarja pomembnost sodelovanja z ter prilagajanja lokalnemu prebivalstvu.

Direktorica KTRC Radeče, ga. Marija Imperl, je na željo turškega partnerja za podrobno predstavila študijske krožke, ki so odlično orodje razvoja in povezovanja, zlasti v ruralnih območjih kot je črnomorska regija.  Predstavnik nemškega partnerja ECOTRANS, g. Herbert Hamele, je kot možno oporo pri razvijanju usposabljanj in delavnic predstavil projekt Inspireco. Namen omenjenega projekta je prav tako spodbujanje in razvoj ekoturizma, a v turški provinci Isparta. V sklopu projekta so potekale tridnevne delavnice za ponudnike v ekoturizmu, ki lahko služijo kot model tudi v regiji Črnega morja.

V sklopu študijskega obiska sta bila predstavljena dva primera dobre prakse v okolici, hotel in restavracija El Monegal v Sant Llorençu ter kamp El Solsonès, v katerem so partnerji tudi bivali. Oba primera delujeta po principih trajnosti in se povezujeta z lokalnimi ponudniki.

Med Å¡tudijskim obiskom so partnerji veliko časa namenili tudi vsebini priročnika, ki bo nastal kot rezultat projekta ECOACT. V priročnik se bo vključilo čim več podjetij, storitev, ki ustrezajo kriterijem, določenim znotraj projekta. V vsaki državi partner izbere 20 podjetij, dejavnih na področju ekoturizma (hoteli, restavracije, prostočasne aktivnosti, …), ki že imajo vsaj en certifikat, dokaz zelene odličnosti.

Delovno srečanje v Solsoni so partnerji uspešno zaključili. Dogovorili so se o konkretnih vsebinah priročnika, turški partnerji so pridobili informacije, modele in primere, potrebne za pripravo izobraževanja in delavnic za njihove ponudnike. Primeri dobrih praks so omogočili pridobivanje novih izkušenj, znanj in idej s področja ekoturizma. V bodoče to vsem partnerjem odpira možnosti apliciranja teh modelov pri razvijanju ekoturistične ponudbe v njihovih okoljih. Navedeni so le nekateri pozitivni učinki srečanja. Takšna srečanja zagotovo odmevajo tudi na področjih povezovanja, sodelovanja, medgeneracijskega druženja in v vseh pogledih bogatijo evropsko skupnost.

 

3. delovno srečanje partnerjev projekta ECOACT

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien