Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

2. delovno srečanje partnerjev projekta ECOACT – KTRC Radeče

2. delovno srečanje partnerjev projekta ECOACT

2. DELOVNO SREÄŒANJE PARTNERJEV PROJEKTA ECOACT

Orlov, Češka, 3.– 5. april 2017

KTRC Radeče nastopa kot partner v mednarodnem projektu s polnim nazivom Akcijski plan ekoturizma: integracija inovativnih praks in njihova uporaba v Evropski uniji z ozirom na EQF (akronim ECOACT). Projekt traja 24 mesecev, vključuje pa 7 organizacij iz petih držav. Koordinator projekta je Generalni direktorat za gozdarstvo Turčije, poleg KTRC Radeče pa kot projektni partnerji nastopajo še češki ECO – ORLOV, nemški ECOTRANS, španski CTFC ter turški organizaciji OGEM – VAK in Tercih Counselling and Software Co.

Med 3. in 5. aprilom 2017 je v Orlovu na Češkem potekalo drugo delovno srečanje projektnih partnerjev. Ker vodenje in implementacija projekta temeljita na intelektualnih doprinosih posameznih partnerjev, je bil namen srečanja predstaviti pregled in analizo obstoječih dobrih primerov evropskih praks s področja ekoturizma. Slednje bodo služile kot podlaga oziroma temeljne usmeritve za razvoj trajnostnega turizma v turški regiji Črnega morja.

 

 

KTRC Radeče je na delovnem srečanju predstavil priročnika za usposabljanje s področja ekoturizma in sicer Priročnik za oblikovanje zelene sheme slovenskega turizma ter Priročnik za razvoj kolesarskih destinacij. V sklopu projektnih aktivnosti za srečanje na Češkem smo pregledali ter pripravili tudi analizo obstoječih slovenskih praks, povezanih s trajnostnim turizmom. V obsežnem gradivu smo pripravili podrobno analizo ter na ta način projektne partnerje seznanili s prednostmi in izzivi, ki smo jih pri vpeljevanju zelenih praks v turistično dejavnost srečevali sami. Podali smo PSPN matriko za sledeče prakse:

  1. oglarjenje,
  2. gozdni sadeži,
  3. oblikovanje, vzdrževanje, namen in uporaba tematskih poti v Sloveniji,
  4. Ljubljana – zelena prestolnica Evrope v letu 2016.

Prav tako so priročnike in trajnostne prakse v turizmu predstavile druge partnerske organizacije.

Na osnovi podanih predstavitev, predlogov in usmeritev bo vodilni partner za regijo Črnega morja razvil ter prilagodil svoj lasten priročnik za usposabljanje deležnikov s polja ekoturizma. Na spletni strani DestiNet.eu bo za Turčijo vzpostavljen t.i. zeleni potovalni zemljevid (GreenTravelMap), rezultati omenjenih aktivnosti pa bodo predstavljali nove priložnosti načrtovanja marketinških dejavnosti regijskih deležnikov s področja turizma. Identifikacija, mapiranje ter povečanje števila turističnih atrakcij in produktov bodo posameznim destinacijam turške regije Črnega morja omogočili hitrejši razvoj okolju prijaznega in družbeno odgovornega turizma. Pomemben doprinos k zagotavljanju trajnostnega razvoja njihove turistične dejavnosti predstavlja tudi intelektualni prispevek KTRC Radeče.

Delovno srečanje na Češkem smo zaključili z ogledom primerov dobrih praks s področja ekoturizma ter se seznanili z najpomembnejšo kulturno in naravno dediščino dežele. Z vidika kulturne dediščine so bili zanimivi in poučni obiski mesta Rožmberk z istoimenskim gradom, mesta Český Krumlov, čigar jedro je pod Unescovo zaščito, izobraževalnega središča Pisek ter glavnega mesta Praga, katere mestni center UNESCO uvršča med zaščitene arhitekturne spomenike. Prav poseben pomen lahko pripišemo postanku v Kutni Hori. Tu se je namreč rodil Mavricij Scheyer, ki je v Radečah dolga leta oral ledino gozdarske stroke, se posvečal osveščanju o pomenu racionalnejšega gospodarjenja z gozdovi ter vidno sooblikoval takratno družbeno življenje. Z obiskom Kutne Hore smo tako simbolno zaključili s Študijskim krožkom Mauritius, ki se je posvečal raziskovanju Scheyerjevega dela in življenja.

Zanimive pristope ter vpoglede v razumevanje narave in naravne dediščine so ponudili ogledi Ekološkega centra Orlov (Ekologické centrum Orlov) s sedežem v Příbramu, naravnega rezervata Český ráj ter narodnega parka Krkonoši. Precejšnji deli omenjenih območij so še razmeroma nedotaknjeni, kar posledično omogoča izjemno biodiverziteto. Tudi v teh obiskih se je skrivala večplastna korist – spoznavanje primerov ohranjanja naravnega okolja bomo namreč lahko prenesli tudi na naše delo v trenutno aktivnem Študijskem krožku Pragozdovi.

Svojevrstna interpretacija posameznih naravnih okolij ter kulturne dediščine zagotovo pomembno vplivata na sooblikovanje lokalne turistične ponudbe ter na večjo krajevno prepoznavnost. Spoznanja z omenjenih obiskov bo tako v določenih aspektih moč aplicirati tudi pri razvojnih težnjah KTRC Radeče.

Foto galerija 2. delovno srečanje partnerjev projekta ECOACT

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien