Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

Projekt ECOACT – KTRC Radeče

Projekt ECOACT

OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU

Naziv projekta: Eco tourism action plan: integrating innovative practices and best applications in EU with regard to EQF oziroma Akcijski plan ekoturizma: integracija inovativnih praks in njihova uporaba v Evropski uniji z ozirom na EQF (akronim projekta: ECOACT)

Koordinator projekta: Generalni direktorat za gozdarstvo Turčije.

Projektni partnerji: KTRC Radeče (Slovenija), ECO – ORLOV (Češka), ECOTRANS (Nemčija), CTFC (Španija), OGEM – VAK (Turčija) in Tercih Counselling and Software Co. (Turčija).

Trajanje projekta: november, 2016 – oktober, 2018.

 

OZADJE PROJEKTA ECOACT

Turizem je ena največjih panog svetovnega gospodarstva in v številnih regijah edini pomemben vir naložb in zaposlovanja. Najhitreje rastoči segment te panoge je zagotovo ekoturizem – oblika turizma, ki odgovorno varuje naravo in hkrati spodbuja blaginjo lokalnega prebivalstva.

Mnogo naravnih okolij širom po svetu je ogroženih, zmanjšuje se biotska raznovrstnost, finančna sredstva za ohranjanje okolja pa so nezadostna. Klimatske spremembe so čedalje večja grožnja in negativno vplivajo prav na tiste vire, na katerih ekoturizem temelji (naravna okolja, lokalne in avtohtone skupnosti). Cilj ECOACT projekta je promovirati inovativne pristope in mehanizme, na podlagi katerih bomo s prihodki ekoturizma financirali iniciative za ohranjanje okolja ter projekte, ki podpirajo prizadevanja za razvoj podeželja. S temi aktivnostmi bomo pomembno pripomogli k trajnostnemu razvoju posameznih destinacij v družbenem, kulturnem in okoljskem smislu.

 

VLOGA KTRC RADEÄŒE

KTRC Radeče nastopa kot partner v mednarodnem projektu s polnim nazivom Akcijski plan ekoturizma: integracija inovativnih praks in njihova uporaba v Evropski uniji z ozirom na EQF (akronim projekta ECOACT). Temeljne zadolžitve našega zavoda imajo značaj intelektualnega prispevka in sicer podati pregled ter natančno analizo obstoječih slovenskih praks s področja ekoturizma. Te bodo nato v modificirani obliki, skupaj s primeri iz držav preostalih projektnih partnerjev, aplicirane na regijo Črnega morja v Turčiji. Izsledki analiz potreb in SWOT analize bodo aplicirani na kader, že zaposlen v podjetjih na področju ekoturizma, na turistične vodiče, ki s pomanjkljivo izobrazbo delujejo na področju podeželskega turizma, še posebej ekoturizma, na prebivalce gozdnih skupnosti in inženirje gozdarstva, aktivne v ruralnih ter turističnih področjih.

KTRC Radeče je bil s strani koordinatorja projekta hitro prepoznan kot strokoven in zaupanja vreden partner. Temeljno poslanstvo našega zavoda je namreč podajati profesionalna znanja in izkušnje, ki v lokalni skupnosti povezujejo, združujejo ter soustvarjajo vrednote trajnostnega razvoja. Na ta način sooblikujemo okolju prijazen, družbeno ustrezen turizem na destinaciji ter iščemo dobronamerne in inovativne poti, ki najdejo ravnovesje med sklopi narave, človeka in gospodarstva. S svojimi aktivnostmi stremimo k ohranjanju naravne in kulturne dediščine območja ter jih v povezavi z drugimi vsebinami vključujemo v turistično ponudbo območja. Naša ponudba promovira aktivno preživljanje prostega časa in počitnic ter krepitev zdravja skozi koriščenje teh uslug. Ne gradimo na množičnosti, ampak na unikatnosti ter nosilni kapaciteti posamezne lokacije. Ker turizem prilagajamo zmožnostim naravnega okolja in ne obratno, ne razvijamo množičnega turizma, temveč ekoturizem. Prav zaradi navedenih referenc nas je turški koordinator projekta povabil k sodelovanju.

Več o posameznih delovnih srečanjih partnerjev na povezavah spodaj.

 

1. DELOVNO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA ECOACT, Ankara, Turčija,
16.-18. januar 2017

2. DELOVNO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA ECOACT, Orlov, Češka,
3.-5. april 2017

3. DELOVNO SREÄŒANJE PARTNERJEV PROJEKTA ECOACT, Solsona, Å panija,
23.-25. oktober 2017

ZAKLJUÄŒNO DELOVNO SREÄŒANJE PARTNERJEV PROJEKTA ECOACT, Snovik, Ljubljana, Slovenija,
19.-20. september 2018

 

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien