Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

LEADER III – Posavske poti prijetnih doživetij – Popotnik – KTRC Radeče

LEADER III – Posavske poti prijetnih doživetij – Popotnik


Na 3. javni poziv LAS Posavje za nabor projektov, upravičenih do nepovratnih sredstev LEADER iz kvote za leta 2011, 2012 in 2013, je bil prijavljen tudi projekt z nazivom Posavske poti prijetnih doživetij – POPOTNIK. Nosilec projekta je bil CPT Krško, kot partnerji pa smo sodelovali še KTRC Radeče, KŠTM Sevnica, Občina Kostanjevica na Krki, Turistično društvo Sromlje in Turistično društvo Šentjanž. Celotna vrednost projekta je bila sicer 191.560,00 EUR, od tega je bilo za izvedbo aktivnosti vseh partnerjev zagotovljenih skupaj 146.066,83 EUR nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Povod za nastanek projekta pa je bil med drugim ta, da se v Posavju že dolgo pojavljajo potrebe po povezani turistični ponudbi in inovativnem turističnem produktu.

V skladu z enim glavnih načel LAS je bil projekt zasnovan od spodaj navzgor in je upošteval potrebe ter pobude lokalne skupnosti. Primarni cilj je bil povečati turistično privlačnost območja, spodbuditi vlaganja v pridobitev nove ter v obnovo obstoječe javne turistične, športne, mladinske in druge za turizem pomembne infrastrukture. Poseben poudarek je bil namenjen povezovanju in sodelovanju ponudnikov turističnih storitev, izboljšavi turistične infrastrukture in razvoju skupnih turističnih storitev.

V sklopu projektnih aktivnosti je bil izdelan seznam obstoječih ter potencialnih tematskih poti. Popisali smo namestitveno ter gastronomsko ponudbo, kakor tudi nabor naravne in kulturne dediščine ob teh poteh. Posledično je bilo na nivoju regije vzpostavljenih šest tematskih poti z enotnim načrtovanjem, trasiranjem in označevanjem. Poti smo digitalizirali ter nekatere izmed njih opremili z didaktičnimi igrali, piknik mizami in električnimi kolesi. Kvalitetno in kompetentno vodenje smo zagotovili z izobraževanjem lokalnih vodnikov na temo inovativne interpretacije narave. V okviru kreiranja in izdelave promocijskega materiala je bil izveden tudi fotografski natečaj ter posnet promocijski video.

V Radečah smo tako kot rezultat projekta pridobili nov turistični produkt, Učno pot Savus. Atraktivna pot je zaradi izjemno domiselne zasnove danes ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk naše občine. Podrobnejše informacije o njeni vsebini najdete tukaj.

V okviru projekta so bile v Posavju vzpostavljene še sledeče tematske poti:

Rudarska pot TK PAV v Šentjanžu

(http://gpsturist.cptkrsko.si/upload/63585649051ad77a9d01e3.pdf),

Naravoslovna pot Azaleja v Boštanju

(http://gpsturist.cptkrsko.si/doc/pdf.php?i=11054785694da2900f77eeb&l=sl),

Pot trapistov v Brestanici

(http://gpsturist.cptkrsko.si//upload/1065378214523038cb98979.pdf),

Pot vina in sonca na Sromljah

(http://gpsturist.cptkrsko.si/upload/2131668687523034c2bc7e6.pdf)

in Uskoška pot v Kostanjevici na Krki

(http://gpsturist.cptkrsko.si//upload/7640347652303b0f30c9c.pdf).

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien