Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

LEADER II – Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam – KTRC Radeče

LEADER II – Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam


Nosilec projekta JZ KTRC Radeče je v letu 2010 skupaj s partnerji Zavodom Svibna, Društvom za zdravilne rastline doline Sopote in Društvom kmečkih žena Arnika Svibno na 2. javni poziv LAS Posavje za nepovratna sredstva LEADER uspešno prijavil projekt Gozdni sadeži: vrnitev h koreninam. Za realizacijo projekta je bilo odobrenih 58.177,98 EUR nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, sicer pa je bila vrednost projekta 61.328,49 EUR.

Cilj projekta je bil s pomočjo raznovrstnih aktivnosti doseči spremembo miselnosti v smeri postopnega vračanja človeka k naravi, na ta način pa prebivalce Posavja spodbuditi k intenzivnejši uporabi gozdnih sadežev. Gozd in njegove dobrine so v preteklosti v naših življenjih namreč igrali pomembno vlogo. In če so gozdni sadeži nekoč tvorili velik del prehrane, današnje mlade generacije komajda še ločijo maline od robid. Lokalno prebivalstvo smo tako spodbudili k razmisleku o prihodnosti gozdov, še zlasti o trajnostnem izkoriščanju le-teh. Primarna ciljna skupina projekta je bila osnovnošolska mladina, z informiranjem in osveščanjem slednje pa je bila ustvarjena učinkovita vez do sekundarnih ciljnih skupin oziroma vseh prebivalcev Posavja. V posamezne aktivnosti so bili vključeni tudi lastniki gozdov in udeleženci študijskih krožkov. Ti so z odličnim poznavanjem obravnavane tematike in z bogatimi praktičnimi izkušnjami projektu vseskozi zagotavljali dodano vrednost.

Projektni koncept je temeljil na dveh izdelanih strokovnih študijah. Študija o območjih gozdnih sadežev in vrstah sadežev na teh območjih v Posavju (Študija 1) je razkrila izjemno bogatost in raznolikost posavskih gozdov. Študija možnih posledic preobremenitve posavskih gozdov v primeru netrajnostnega izkoriščanja gozdnih sadežev (Študija 2) pa je spregovorila o predpisih za zaščito gozdov in gozdnih sadežev ter o posledicah njihovega (ne)upoštevanja oziroma (ne)spoštovanja. Ugotovitve študij smo praktično nadgradili z anketiranjem ter z delom študijskih krožkov.

Ob zaključku projekta smo izdali knjigo z naslovom Gozdni sadeži: vrnitev h koreninam, ki sistematsko povzema obravnavane tematike: vrste in območja rastišč gozdnih sadežev v Posavju, odnos lokalnega prebivalstva do gozda in gozdnih sadežev, recepte jedi in pijač ter zakonske predpise o nabiranju gozdnih sadežev. Zadnji del knjige s slikanico o gozdnem bontonu prijazno nagovarja šolsko mladino ter jo uči spoštljivega, primernega in trajnostnega ravnanja z naravnim okoljem.


Å TUDIJA 1

Å TUDIJA 2

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien