Projekt "Stara šola za nove ideje"

Projekt "Posavske poti prijetnih doživetij - Popotnik"

Projekt "Gozdni sadeži: Vrnitev h koreninam "

Projekt "Motivacijski projekt udejanjanja turističnih potencialov"

Projekt "ECOACT"

Projekt "Posavski ribji krog"

Projekt "Oživimo savske zgodbe"

Projekt "RIS – RAST(IŠČE) sreče"

Projekt "Vsi na plac!"

Projekt "Večgeneracijski center Posavje"

Partnerstvo "Smart Villages"

Delavnica "Krepitev evropske identitete

skozi raznolikost posameznikov"

Grundtvig – KTRC Radeče

Grundtvig

            

 

Prva slovenska Grundtvig delavnica uspešno zaključena

 

Med 23. in 30. marcem 2010 je v organizaciji JZ KTRC Radeče v Radečah potekala prva slovenska delavnica evropskega podprograma Grundtvig, usmerjenega v podpiranje izobraževanja starajočega se prebivalstva. Na delavnici, ki naj bi prvotno potekala na Magolniku, a je bila zaradi vremenskih razmer ob prijaznem sodelovanju Ribiške družine Radeče prestavljena na Ribiški dom na Hotemežu, je sodelovalo 15 udeležencev; po trije iz Poljske, Latvije, Norveške, Turčije in Slovenije.

Delavnica z naslovom ˝iscXXVII – Krepitev evropske identitete skozi raznolikost posameznikov˝ je potekala v obliki mednarodnega študijskega krožka pod vodstvom mentorice Marije Imperl in vodje delavnice mag. Matjaža Šušteršiča.

Vsebinski del delavnic je bil v celoti izpeljan v skladu z zastavljenim konceptom – v dopoldanskem času so udeleženci predstavljali svoje države in njihove izkušnje z Evropsko unijo, popoldnevi pa so bili namenjeni razpravam o temah, povezanih z evropsko identiteto. Kresanje mnenj, pridobivanje novega znanja, priprava nacionalnih jedi držav udeleženk in včasih tudi ostre razprave o prednostih in pomanjkljivosti članstva v integraciji, kot je Evropska unija, so udeležencem močno približali koncept evropske identitete, predvsem pa so med njimi utrdili prijateljstvo in spoznanje, da vsi cenijo podobne vrednote, čeprav prihajajo iz popolnoma različnih koncev Evrope. Osnovni namen delavnice – da udeleženci ob navezovanju prijateljskih stikov s preostalimi udeleženci in razpravljanju o evropskih temah (pod)zavestno absorbirajo koncept evropske identitete ter ga sprejmejo kot pozitivno spremembo svojih okoljsko pogojenih miselnih vzorcev, kot so dvig njihove stopnje strpnosti in sočutnosti ter omilitev rasnih, nacionalnih, verskih in ostalih predsodkov – je bil tako v celoti dosežen.   

V okviru delavnice je bil poseben poudarek namenjen tudi spoznavanju lokalnega okolja in povezovanju udeležencev z lokalnim prebivalstvom. V ta namen je del delavnice potekal pri Gašperjevem kostanju, udeleženci so obiskali Občino Radeče, etnološko zbirko Ključevšek in domačiji Ferle ter Pec, spoznali pa so se tudi z ljudskimi pevci iz Svibnega. S sodelovanjem lokalnega prebivalstva so okusili tradicionalno slovensko gostoljubnost, ki je nedvomno precej prispevala k odličnim ocenam ob zaključku delavnice.

Delavnica ˝iscXXVII – Krepitev evropske identitete skozi raznolikost posameznikov˝ je bila izvedena pod okriljem slovenske nacionalne agencije za EU program Vseživljenjsko učenje CMEPIUS in je bila stroškovno v celoti pokrita s sredstvi Evropske unije.

 

fotoGruntvig2010

 

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien